Fatma TAŞ


Aile Danışmanı, Davranış Bilimci, Psikoloji (Yüksek Lisans) , Yazar, Kişisel Gelişim Danışmanı, NLP Eğitmeni, Yaşam Koçu ve şirketin kurucusudur.

İLGİ EĞİTİM DANIŞMANLIK

Fahrettin Kerim Gökay Caddesi Çamtepe Sokak No:2 Kat:5 Daire:13 Corner Palas Apt.  Göztepe/Kadıköy  İSTANBUL Tel: 0216 567 69 80 Email: bilgi@ilgidanismanlik.com

Çocuk doğduktan 6 ay sonra odası ayrılmalı



Uzmanlara göre uzun süre anne-babasıyla birlikte uyuyan çocuklarda kişisel gelişim geç tamamlanıyor. Ergenlik dönemi sonrasında cinsiyet kayması yaşayabilen bu çocukların; eğitim, sosyal hayat ve aile içerisinde sıkıntıları oluyor, psikolojik gelişimlerindeyse bağımlılıkla karşılaşabiliyor.

Çocuk eğitiminde en önemli konulardan biri anne-babasıyla birlikte uyuyan çocuğun yatağını ayırmak. Neredeyse ilkokul çağına gelene kadar ebeveynin yanında uyumak isteyen çocuklar, kişisel gelişimlerini geç tamamlıyor. Uzmanlar ise birlikte uyumanın ileride cinsiyet kayması oluşturacağına dikkat çekiyor. Aile Danışmanı Fatma Taş, akıllı beyinin (korteks) uyuyuncaya kadar her şeyin tam farkında olduğunu ancak çocuk uykuya geçtiği andan itibaren kontrolün artık bilinçaltına geçtiğini belirtiyor. Taş, çocukların 6 aylıkken anne ve babasının yanında yatırılmasının ortadan kaldırılması gerektiğini söylüyor. Pedagog Yasemin Eyüpoğlu ise çocukluğunda babasıyla sağlıklı rol model ilişkisini geliştirememiş ve annesine bağımlı büyümüş bir erkek çocuğun ergenlik sonunda erkekliği reddedebildiğini ve kızsal bir cinsiyet tutumu sergileyebildiğini söylüyor. Eyüpoğlu’na göre uzun süre anne ya da baba ile birlikte yatan kişiler de ileriki dönem eğitim hayatında, sosyal hayatta ve aile hayatında problemler yaşayabiliyor.

Aileler bebeklerinin ihtiyaçlarını anında karşılamak ve kontrollü büyütmek için bebekleri kendi odalarında uyutuyor. Ancak zaman içinde bu durum alışkanlık haline geliyor. Bebek büyüyor ve 5-6 yaşını geçmesine karşın anne-babasıyla uyumaya devam ediyor. Genellikle de anneler çocuğu yanında yatırıyor ya da çocuğun odasında kalıyor. Bazen bu durum babalarda da görülebiliyor. Ancak birlikte uyumanın birçok sakıncası olduğunu kaydeden Fatma Taş, akıllı beyinin uykuya geçmesiyle kontrolün bilinçaltına geçtiğini, bilinçaltının ise herkeste 5-6 yaş mantığında olduğunu ifade ediyor. Taş, ebeveyni ile birlikte uyuyan çocuklarda özgüvenin sağlıklı bir şekilde oluşmadığını, cinsel dürtüleriyle birlikte ruhsal boyutta değişmeler olduğunu ve çocuğun bir ömür anne rahmindeymiş gibi yaşadığını dile getiriyor. Taş, ebeveyn ile uyuyan çocuklarla ilgili şu örnekleri veriyor: “18 yaşına gelmiş genç bir erkek annesiyle aynı yatak odasında yatıyor ve oradan ayrılmak istemiyordu. Sonuçlara bakıldığında hiç platonik duygu yaşamamış ve karşı cinse karşı duygusal idolü annesi olmuş. Çünkü annesi onun merkezinde kalmıştı. 5. sınıfa giden ve hâlâ annesi ile yatmak isteyen bir başka danışanım ise ayrılmamak için okula dört aydır gitmiyordu. Anneye o kadar çok alışmıştı ki, okula gittiğinde annesini kaybetme korkusu yaşıyordu. Danışanlarımdan bir erkek çocuğu ise annesini o kadar içselleştirmiş ki sürekli annesiyle birlikte yaşadığı için konuşmasıyla, tarzıyla onun gibi davranıyordu. Bebekliğinde uzun süre annesi ile birlikte yatan bu çocuk, kendi kimliğini hiç kuramadan anne modelini tercih ediyor.”

Taş; bazı ailelerde boşanmaların ve büyük sorunlar yaşanmasının temelinde eşinin çocuğuyla sürekli aynı odada yatması, babanın yalnızlaşması gibi sebepler olduğuna da dikkat çekiyor. Ailelerin sağlıklı, özgüvenli ve huzurlu insan yetiştirebilmeleri için bebeklerini ilk günlerden itibaren odasında yatırmaya başlamalarının önemli olduğunu söyleyen Aile Danışmanı Taş, “Merhamet, şefkat duyguları ağır basıyorsa altı ayla bir yıl içinde kesin odalarını ayırmaları gerekiyor.” diye konuşuyor.

Psikolog Yasemin Eyüpoğlu da anne-babasıyla yatan çocukların özellikle 4-6 yaş arasındaki özdeşim dönemlerinde çeşitli sorunlarla karşılaşabildiğini kaydediyor. Yani dışlanmış anne ve babacı bir kız çocuğu ile dışlanmış baba ve anneci hassas bir erkek çocuğu meydana geliyor. Eyüpoğlu, “Bu 4-6 yaştaki rol model süreciyle başlayan tercih, eğer sonrasında da güçlü bir model bulunmazsa cinsiyet seçiminde sorunlara dönüşebiliyor.” ifadelerini kullanıyor.

Çocuklarda doğru psikolojik gelişim nasıl anlaşılır?

5-6 yaşlarında çocuk kendi cinsleriyle de oyun kurmalı.

Bir erkek çocuk rekabetten, futbol gibi erkeksi oyunlardan kaçınmamalı.

Her iki cinsin de oyuncak seçimlerine dikkat edilmeli.

Çocukların çizdiği resimlerde cinsiyet farklılıkları görülmeli.

Çocukların odasını ayırırken bunlara dikkat!

Yürümeye başlayan, memeden uzaklaşmaya başlayan çocuk, ayrı odaya geçebilir.

Önce bir süre çocuğun odasında o uyuyana kadar onun yatağında eşlik etmek.

Sonra bir süre odada başka bir yatakta çocuk uyuyana kadar eşlik etmek.

Bir müddet sonra örneğin “3 hikâye okuduktan sonra gideceğim” demek.

Daha sonra 1 hikâyeden sonra gitmek.

Son olarak da yatağına yatırıp ayrılmak.


Zaman ; http://www.zaman.com.tr/aile-saglik_cocuk-dogduktan-6-ay-sonra-odasi-ayrilmali_2064003.html